bisiklet_yol.jpg (12 KB)
bisiklet_gravel_cyclocross.jpg (22 KB)
bisiklet_dag_mtb.jpg (25 KB)
bisiklet_sehir.jpg (15 KB)
bisiklet_katlanir.jpg (20 KB)
bisiklet_cocuk.jpg (23 KB)
genc-bisiklet.jpg (42 KB)
freeride-bisiklerler.jpg (36 KB)
Sıralama seçin
4 6
1 2 3 4
Toplam 316 ürün görüntüleniyor.
1 2 3 4

BİSİKLET SEÇİMİ NASIL YAPILMALI VE BİSİKLET TÜRLERİ NELERDİR?

BİSİKLET SEÇİMİ YAPARKEN NELERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMALISINIZ.

Seçim yaparken bazı sorulara net yanıtlar verebilmeniz vereceğiniz kararın daha doğru olmasına olanak sağlayacaktır

 Hangi ortam şartlarında bisiklet kullanacaksınız, yanıtınız birden fazla ortamda kullanmak ise burada daha büyük ve yoğun kullanım ortamı nedir?

Bisiklet kullanımında konfor ve performans ( pedala aktaracağınız güç ) ters orantılıdır. Konfor artarsa performans düşer, performans artarsa konfor düşer.

Seçtiğiniz bisiklet hangi malzemeden olmalıdır? bu bisikletin performansını ve fiyatını etkileyen bir etmendir.

Bisiklet üzerinde kullanılan ekipmanlar ne seviyede olmalıdır, sizin kullanım amacınızla ve bütçenizle paralellik gösteriyor mu?

Seçtiğiniz bisikletin kadro ( gövde ) ölçüleri sizin boyunuza uygun mudur?

 

BİSİKLET TÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ

 

 Kullanım biçimlerine ve kullanılacak zemin şartlarına göre tasarlanmış birçok bisiklet çeşidi bulunmaktadır. Bisiklet kadrosunun uzunluk ve açıları yani geometrisi, performans ya da konfor kullanımı tercihi, lastik ölçü ve genişliklerinin hedeflenen kullanım zemin şartlarına uygunluğu gibi etkenler bisiklet türlerinde ana karakteristik özelliklerini belirlemektedir.

Genel olarak bisiklet türleri ve özellikleri şöyledir;

 

YOL BİSİKLETLERİ

 

Kullanım Yeri :
Tekerleğin zemin temasını yitirmediği asfalt, beton ve ya döşeli yollar
Arazi kullanımına uygun değil
Ekstra yük taşımaya uygun değil
Performans fazla, konfor yok

Yol Bisikletleri performans beklentisinin daha çok olduğu konforun kullanımının daha düşük olduğu modellerdir. Diğer bisiklet türlerine göre daha hafiftir, Drop Bar (düşük tip gidon) çeşidi genellikle kullanılmaktadır. Bu vücudunuzun bisikletin üzerine biraz daha eğilmesini ve kapanmasını sağlar bu durum bisiklet sürüş konforunuzu düşürürken bisiklete aktaracağınız kuvvetin daha fazla olmasını sağlamaktadır.  Çoğunlukla U tip ( Caliper ) fren sistemleri kullanılır son yıllarda üst grup donanıma sahip yol bisikleti modellerinde disk fren kullanımı ve tercihi de artmaktadır. Yol bisikletlerinde kullanılan maşalar düz tiptir (amortisör kullanılmaz), bu maşa genellikle alüminyum ya da karbon malzemeden üretilir, karbon olması kısmi hafiflik sağladığı gibi çoğunlukla yoldaki küçük sarsıntıları sönümlemesi içindir.  Lastikler yine performans kullanımını öne çıkarmak için diğer bisiklet türlerinde kullanılanlara göre daha ince ve düz desenlidir ve bozuk zemin kullanımına uygun değillerdir.

 

 

CYCLOCROSS – GRAVEL BİSİKLETLER

 

 Kullanım Yeri :

Tekerleğin zemin temasını yitirmediği asfalt ve ya beton ve ya döşeli yollar
İyileştirilmiş toprak ve çamur patikalar
Yoğun arazi ,atlama-zıplama kullanımı için uygun değildir
Ekstra yük taşımaya uygun değildir
Yol bisikletine göre daha az performans, daha fazla konfor

Cyclocross – Gravel bisikletler dış görünüm olarak yol bisikletlerine oldukça yakınlık ve benzerlik gösterirler. Kullanılan gidon biçimi yine Drop Bar (Düşük Tip) dır. Yol bisikletlerine göre biraz daha ağır, ama diğer bisiklet türlerine göre daha hafiftirler. Gravel – Cyclocross bisikletlerin gövdeleri (kadroları), maşaları ve jantları yol bisikletlerine göre daha güçlü ve dayanıklı tasarlanmıştır. Yine lastikler tipleri yol bisikletlerine göre daha geniş tutulmuştur. Bu nedenle hafif bozuk zeminlerde kullanmaya elverişlidir. Hem performans hem kısmi konfor arayan bisiklet kullanıcıları için idealdir.

DAĞ BİSİKLETLERİ - MTB

 

Zemin şartlarının daha zor olduğu bozuk arazi şartları için uygundur. Dağ bisiklet kullanıcılarının beklentilerini karşılamak amacıyla daha dayanıklı ve teknik sürüş becerilerini arttırmaya yönelik gövde geometrilerine sahiptirler. Yine düz ya da açılı gidon yapısı ve olmazsa olmazı haline gelen güçlü ön amortisör (bazı türlerinde ilave amortisör ), zemin tutuşunu arttırmaya yönelik daha geniş ve dişli lastikler, dayanıklı jantlar, güvenli ve verimli frenlemeyi sağlayan disk frenler dağ bisikletlerinin temel ayırıcı özellikleridir.

 

HARD TRAIL
Kullanım Yeri :
Tekerleğin zemin temasını yitirebildiği arazi kullanımı, teknik ve kontrolün gerektiği sürüşler
Yüksekten atlama-zıplama kullanımı için uygun değildir
Ekstra yük taşımaya bazı modelleri uygundur.
Yol Bisikletlerine  göre daha ağırdır


FREERIDE
Kullanım Yeri : 
Tekerleğin zemin temasını yitirebildiği daha zor koşullarda engellerin  üzerinden daha kolay ve kontrollü geçiş imkanı.
Yüksekten zıplama ve sert düşüş için uygun değildir.
Ekstra yük taşımaya uygun değildir
Hard Trail bisikletlere göre biraz daha ağırdır.


DOWNHILL
Kullanım Yeri :
Yüksek zorluk derecesine sahip parkurlarda teknik iniş , yüksekten sert düşüşler
Eğim tırmanmaya uygun değildir.
Diğer dağ bisikletlerine göre daha ağırdır.

 

 

ŞEHİR VE TUR BİSİKLETLERİ- HİBRİT BİSİKLET

 

Yoğun arazi , atlama-zıplama kullanımı için uygun değildir
Ekstra yük taşımaya uygundur
Yol bisikletine göre daha az performans, daha fazla konfor

Şehir kullanımı ya da kısa-uzun süreli tur ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı tasarlanmış bisiklet türüdür. Yol bisikletleri ve dağ bisikletlerinin bazı özelliklerini kısmi olarak aldığı için hibrit bisiklet olarak da anılır. Kadro geometrisi bisiklet kullanıcısına daha fazla konfor sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu türde gidon düze yakın yada hafif açılı şekilde olur, ayrıca bazı çeşitlerinde konfor ve kontrol sağlamak amaçlı ön amortisör kullanılırken bazılarında düz maşa kullanılır, bu kullanıcının kullanacağı zeminin bozuk yada patikalar mı yoksa tamamen düze yakın olduğuna göre tercih yapması ile ilgilidir. Yine kullanılan lastik genişliği ve diş yapısı kullanılacak zemin ile değişmektedir. Jant ölçüleri çoğunlukla 28” dir. V fren ve ya da daha verimli frenleme sağlayan disk frenli modelleri bulunmaktadır.

 

KATLANIR BİSİKLETLER

 

Bisikletinizin katlanılarak daha küçük boyutlara gelmesi size bazı kolaylıklar sağlayabilir.  Örneğin bisikletiniz ile ulaşmaya çalıştığınız mesafe çok uzun olabilir ya da bisiklet sürüş zamanınızı kısaltmak isteyebilirsiniz. Çeşitli toplu taşıma araçlarına katlanır bisikletiniz yerleştirmek sürüş öncesi ve sonrası katlanır bisikletinizi tekrar kullanmaya başlamak sizin için iyi bir çözüm olabilir.

Keyifli veya güvenli sürüş yapabileceğiniz bir yer var ama bisiklet ile oraya ulaşmanız zor ya da yorucu olabilir. Bu durumda kendi aracınız varsa bisikletinizi katlayıp kolayca bagajınıza sığdırabilir ve istediğiniz noktaya gidebilir ve sürüşe başlayabilirsiniz ve sonrasında yine aynı şekilde evinize dönebilirsiniz.

Eğer bisikletinizi evinize ya da iş yerine gittiğinizde güvenli bir yerde yani yakınınızda dursun diye düşünüyorsanız katlanabilir bisikletler bu konuda size pratiklik ve çalınma risklerini azaltma yönünde sağlayacaktır. Katlayın rahatça asansöre koyun bir odada kullanımdan uzak duvar kenarına veya çalışma masanızın yanında yer kaplamadan saklayın.  

 

ÇOCUK BİSİKLETLERİ


Bisiklet sevgisi çocuk yaşlarda başlar bu nedenle doğru çocuk bisikleti seçimi yapmak önemlidir.
Çocuğunuzun yaşına ve boyuna göre uygun jant ölçüsünde bir bisiklet tercih etmeniz gerekir. Hızlı büyüyorlar, biraz büyük bir çocuk bisikleti tercih etmeniz çocuğunuzun bisikleti kullanırken korku, endişe yaşamasına ve kullanamamasına sebep olabilir. Çocuk bisikletinde 12 jant ( 1-4 yaş ) , 14 jant ( 3-6 yaş), 16 jant ( 4-7 yaş ), 20 jant ( 7-12 yaş ) ve 24 jant ( 11-16 yaş ) ölçüleri bulunmaktadır fakat seçim yaparken çocuğunuzun boy ölçüsü de önem kazanmaktadır. Selede otururken ayakları yere temas edebilmeli, dönüşlerde gidon dizlere çarpmamalıdır.
Genellikle erken yaş çocuk bisikletlerinde yani 20 jant öncesi bisikletlerde denge tekeri bulunur, 20 jant ve sonrasında çocuğunuzun denge kurması için ideal yaş ve boy da olduğu varsayılarak denge tekeri kullanılmaz.
Çocuk bisikletinde en önemli konulardan biri de bisikletin hiçbir şekilde çocuğunuza zarar vermeyecek şekilde güvenli olmasıdır. Görevini yapmayan bir fren sistemi ciddi yaralanmalara sebep verebilir. Bu nedenle fren kolunu kullanamayacak kadar küçük çocuklar için kontra denilen pedalın geriye dönmesi ile frenleme yapan fren sistemleri bulunmaktadır.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.